maanantai 21. tammikuuta 2013

Kyynelten istuttaja.


Kasketusta pellosta nousee vielä paikoin savua. Taivas on pimeä ja harmaa, vaikka on päivä, mustaksi palanut, alaston maa imee kaiken valon. Kaikki elämä on paennut ympäristöstä. Kaikki on hiljaa.

Pellolla kulkee vanha nainen, vanavedessään pieni tyttö. Tytöllä on syli täynnä kyyneleitä, joita hän ojentelee vanhalle naiselle yksi kerrallaan. Kummankin jalat ovat uponneet syvälle maahan, risaiset hameenhelmat ovat mustuneet polviin saakka. Nainen kumartuu työhönsä, pudottaa kyyneleen kerrallaan maahan, surkeaan suoraan riviin. Pystyyn palaneet puiden luurangot katkaisevat suorat. Selkä ei jaksa suoristua rivien välillä, se on kiero kuin ongen koukku. Väri on paennut tytön kasvoilta, ne ovat kalpeaa ja nokista raitaa, mustavalkoista, kuin kaikki muukin.

Mies katselee naisten touhua, kiroaa köyhyyttä ja kurjuutta. Tyttö katsoo häneen kerran, mutta vanha nainen ei ole huomaavinaankaan. Hän katselee, kuinka he hitaasti etenevät pellon laidasta toiseen, kylvävät surun siemeniä. Näky nostaa palan hänen kurkkuunsa. Samassa Hän kuulee jotain yllättävää: vanha nainen hyräilee. Mies marssii pellolle.

- Mitä te oikein meinaatte? mies kysyy vihaisena. Nainen nostaa katseensa hitaasti, toinen kulmakarva kohollaan.
- Anteeksi kuinka?
- Te tuotte pienen tytön tällaiseen paikkaan. Keskelle palanutta maata, istuttamaan kyyneliä! Eikö tässä maailmassa ole tarpeeksi ikäviä asioita?
Vanha nainen hymyilee, kuin ei olisi kuullut myrkyllistä äänensävyä.
- Minä opetan tärkeän asian hänelle.
- Sen, mitä on vaiva, niinkö? Ja te kehtaatte vielä hyräillä!
Nyt nainen viimein näyttää yllättyneeltä.
- Tekään ette taida ymmärtää, mistä tässä on kysymys. Missä on aihetta hyräillä.

Nainen lähtee kulkemaan pois pellolta, kohti metsää. Tyttö seuraa tämän perässä, samoin mies. Metsä on hiljaa heidän ympärillään. Ajan kuluttua, he saapuvat niityn reunaan. Nainen jatkaa keskelle niittyä muiden seuratessa. He pysähtyvät keskelle punaisten kukkien hehkua. Väri on sokaiseva, kirkas ja samalla lempeä. Nuput nyökkäilevät tuulessa.
- Minä hyräilen, sillä tiedän työni tarkoituksen. Kyynelillä on nimittäin erikoinen ominaisuus. Ajan kanssa ne puhkeavat kukkaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti